FAQ

Voor wie is het programma bedoeld?

VerbeterJeRelatie is bedoeld voor (echt)paren die hun relatiekwaliteit willen verbeteren en/of onderhouden. Het is zowel geschikt voor stellen met relatieproblemen als voor koppels die een relatie-APK wensen.

Je kunt het programma ook alleen volgen. Je volgt dezelfde stappen van het programma en je partner kan zich later aanmelden of besluiten niet mee te doen, maar profiteren van de kennis en vaardigheden die jij hebt opgedaan! Afhankelijk van de omstandigheden thuis en persoonlijke wensen en behoeften, van jou en je partner, besluiten steeds meer mensen het programma individueel te volgen.

Hoe kan het programma toegepast worden?

1. Zelfstandig
VerbeterJeRelatie is zo opgezet dat koppels het zelfstandig kunnen volgen, zonder tussenkomst van een therapeut.*

2. In combinatie met professionele begeleiding
Het programma kan ook gebruikt worden als leidraad voor relatietherapie bij een psycholoog of coach. InnovatieDuo heeft diverse professionals opgeleid om VerbeterJeRelatie op maat uit te voeren.

*Gedurende het verloop van het programma kan er behoefte aan begeleiding ontstaan. Het kan ook zijn dat je na de afronding een therapeut wilt spreken. Je kunt altijd een beroep doen op een VerbeterJeRelatie professional. Hij of zij stemt de hulp af op je wensen en behoeften. Vul voor meer informatie over de mogelijkheden het contactformulier in.

Wat zijn de kosten?

Zelfhulp
De kosten voor het online programma VerbeterJeRelatie bedragen € 35 per persoon. Na betaling ontvang je een factuur die je kunt indienen bij je zorgverzekeraar (Kijk in de polisvoorwaarden bij vergoedingen eHealth of neem contact op met je zorgverzekeraar).

Maatwerk
Wil je VerbeterJeRelatie volgen in combinatie met professionele begeleiding, dan zijn er extra kosten aan verbonden. Dit betreft maatwerk. Informatie over de mogelijkheden en de kosten kan je aanvragen via het contactformulier.

Hoe ziet het programma eruit?

VerbeterJeRelatie bestaat uit drie modules: Diagnostiek & Informatie, Zelfmanagement en Adviezen, Tips & Trics. Jij en je partner doorlopen de eerste twee modules stapsgewijs en apart van elkaar. Bij module 3 gaan jullie samen aan de slag. Hierbij bestaat de mogelijkheid om een Persoonlijk Dossier aan te maken met een overzicht van alle resultaten van modules 1 en 2.

Module 1: Diagnostiek en Informatie

Hoe staat het ervoor met jou en je partner? Op welke gebieden is jullie relatie voor verbetering vatbaar? Duidelijkheid hierover krijg je als je de vragenlijsten PQN-R en VjR invult. De uitkomsten bieden je inzicht in alle facetten van jouw leven met je partner.

Op basis van je uitslag op de vragenlijst VjR ontvang je feedback. Hiervoor krijg je de beschikking over allerlei bestanden met nuttige informatie over liefde en relatiekwaliteit, zoals communicatie, vriendschap, intimiteit en seksualiteit. Op elk aspect kan je groen of rood scoren: groen geeft aan dat het goed zit, rood wijst op werk aan de winkel.

Module 2: Zelfmanagement

De module Zelfmanagement bevat vier persoonlijke opdrachten. Onderzoek bij ruim 3000 paren bevestigt dat deze opdrachten de sleutel vormen tot een goede relatiekwaliteit:

 1. Persoonlijk Levensverhaal (PL);
 2. Relationeel Levensverhaal (RL);
 3. Persoonlijke Brief (PB);
 4. Twee vragen (TV).

Elke opdracht is voorzien van duidelijke instructies.

Module 3: Adviezen, Tips & Trics

De module Adviezen, Tips & Tricks bestaat uit twee onderdelen:

 1. Hoe nu verder?: richtlijnen en adviezen hoe om te gaan met de informatie uit de gedeelten Diagnostiek, Informatie en Zelfmanagement;
 2. Tips & Tricks: registratieopdrachten, oefeningen en gedragsexperimenten om het zogenoemde Relatieplan uit te werken en in de praktijk toe te passen.

Hoe werkt mijn account voor VerbeterJeRelatie?

Jij en je partner krijgen onafhankelijk van elkaar toegang tot VerbeterJeRelatie, met eigen inloggegevens. Je uitslagen op de vragenlijsten en je schrijfopdrachten kan je downloaden als pdf-bestanden. Met deze pdf’s kan je een Persoonlijk Dossier samenstellen.

Na afronding van het programma ontvang je elk een advies, inclusief praktische Tips & Tricks. Je kunt je Persoonlijke Dossiers en adviezen samen doornemen. Dit kan jullie relatie verbeteren.

Je account voor VerbeterJeRelatie is zes maanden geldig. Een half jaar lang heb je toegang tot alle programmaonderdelen en de bibliotheek. Daarnaast kan je altijd terecht in de webshop. Daar vind je praktische en inspirerende naslagwerken over liefde, relatiekwaliteit en duurzame relaties. Tip: ook leuk als cadeau!

NB: je kunt het programma ook alleen volgen. Je volgt dezelfde stappen van het programma en je partner kan zich later aanmelden of besluiten niet mee te doen, maar profiteren van de kennis en vaardigheden die jij hebt opgedaan!

Kan ik het VjR-programma ook individueel volgen?

Het antwoord is JA.

Je kunt het programma ook individueel, alleen, volgen. Je volgt dezelfde stappen van het programma en je partner kan zich later aanmelden of besluiten niet mee te doen, maar profiteren van de kennis en vaardigheden die jij hebt opgedaan! Afhankelijk van de omstandigheden thuis en persoonlijke wensen en behoeften, van jou en je partner, besluiten steeds meer mensen het programma individueel te volgen.

Kan ik na betaling een factuur krijgen?

Ja dat kan.

Je kunt na betaling op de opdrachtregel klikken. Vervolgens opent de betaalinformatie en is onderaan de pagina een groene button beschikbaar die de factuur in PDF-formaat download. Op de factuur staan alle benodigde gegevens, ook voor het indienen bij een zorgverzekeraar.

Op welke theorie is het programma gebaseerd? (incl. PDF met veel informatie over theorie en praktijk)

VerbeterJeRelatie is gebaseerd op de theorie van de Intieme Duurzame Realistische Relatie (IDRR) en de 10 spelregels of succesfactoren voor relatiekwaliteit. Zie voor meer informatie de VjR wetenschappelijke toelichting: VjR wetenschap & informatie

Het VjR-document wetenschap & informatie bevat:

> Voor wie is VerbeterJeRelatie bedoeld?

> Op welke theorie is dit online relatietherapie programma gebaseerd?

> Voordelen VerbeterJeRelatie online

> Allerlei info uit de wetenschap

> De theorie van duurzame liefdesrelaties

> Een definitie van liefde

> De inhoud van het programma VerbeterJeRelatie. De drie modules op een rijtje

Hoe is VerbeterJeRelatie wetenschappelijk onderbouwd?

VerbeterJeRelatie put uit het belangrijkste gedachtegoed over liefde en relatiekwaliteit van de afgelopen 2500 jaar. Alle relevante literatuur uit de psychologie, biologie, sociologie, filosofie en theologie is uitvoerig bestudeerd. Het onderzoek werd verricht door Gert Jan Kloens en Grethe van Duijn en nam acht jaar in beslag. Verschillende nationale en internationale experts hebben een bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van het programma en de redactie van de inhoud van de boeken. De resultaten zijn beschreven in de boeken Alles over liefde en relatiekwaliteit (2014) en Het geheim van duurzame relaties (2015).

In 2016 verschijnt het boek ‘Liefde: een pleidooi voor herijking’.

Wat zijn de voordelen van VerbeterJeRelatie?

 • stevig theoretisch fundament
 • hoog succespercentage (meer dan %)
 • betaalbaar (circa 2,5% van een reguliere relatietherapie van 15 sessies)
 • toegankelijk
 • 24/7 beschikbaar
 • bepaal zelf je tempo en tijdsinvestering
 • geen wachttijd of wachtlijst
 • effectief
 • veilig
 • opslagmogelijkheid van alle resultaten via PDF
 • geringe kans op terugval door persoonlijk Relatieplan
 • ondersteunend en tijdbesparend in combinatie met relatietherapie bij een professional
 • ook individueel te volgen (je partner kan later aansluiten of gebruik maken van jouw opgedane kennis)