Hoge eisen en prestatiedruk

Hoge eisen stellen, prestatiedruk en idealiseren zijn een gif voor duurzame liefdesrelaties, zo stellen Kloens van Van Duijn in “Alles over liefde en relatiekwaliteit” (2014). Na een grondige analyse van relevante vakliteratuur houden deze schrijver een pleidooi voor een realistische kijk op relaties en het leven in het algemeen. Niet idealiseren, niet romantiseren en milde verwachtingen hebben over jezelf en anderen horen bij deze realistische kijk. Mensen die dit nalaten zetten, zo laten zij zien, de verkeerde bril op en raken teleurgesteld in zichzelf, anderen en het leven. Ontevredenheid is het gevolg.

Uit onderzoek blijkt dat steeds meer mensen last hebben van prestatiedruk en idealiseren. Deze mensen doen deels een beroep op de GGZ, zowel voor individuele therapie en relatietherapie.

In een indrukwekkende opiniebijdrage van Miek Smilde in de Volkskrant van 7 april 2016 wordt de destructieve kant van onverbiddelijke eisen stellen en een gebrek aan oog voor de kwetsbare kant van relaties en het leven beschreven. In deze bijdrage ook verwijzingen naar de opinie van wetenschappers Verhaeghe en De Wachter, collega’s van Kloens en Van Duijn die ook in het boek “Alles over liefde en relatiekwaliteit” (2014) aan bod komen.

Lees de bijdrage van Miek Smilde hier: We moeten minder eisen aan elkaar stellen