Voor relatiekwaliteit, tegen vreemdgaan (en reclame Second Love)

De professionals van VerbeterJeRelatie zetten zich met hart en ziel in voor het behoud van duurzame liefdesrelaties. De wetenschap steunt hen bij deze taak. Onderzoek laat namelijk zien dat mensen met een duurzame en goede liefdesrelatie met een levenspartner de gelukkigste en gezondste mensen op deze aarde zijn. Kinderen het beste kunnen opgroeien in stabiele gezinnen met ouders die elkaar zichtbaar liefhebben. De Rechten van het Kind heeft hier een artikel over opgenomen: kinderen hebben recht op veiligheid en stabiliteit in de thuissituatie. Het is, volgens deze Rechten, een recht van het kind dat ouders hen veiligheid en bescherming bieden: “Een leven met liefde en aandacht is belangrijk voor een kind om zich te ontwikkelen.”

Websites als Second Love tasten niet alleen het goed fatsoen aan, maar ondermijnen duurzame liefdesrelaties en de rechten van onze kinderen. Vreemdgaan leidt niet zelden tot de complete ontwrichting van een veilige gezinssituatie. De meeste vechtscheidingen worden veroorzaakt door een ervaring met ontrouw in de relatie. Wraak is dan het motief om elkaar soms jaren lang dwars te zitten. De kinderen van deze vechtende ouders hebben vaak hulp nodig in de Jeugd-GGz. Hun prestaties op school nemen af.

Ondersteunt met de belangrijkste bevindingen uit de wetenschap heeft dr. G.J. Kloens deze week een bijdrage geleverd aan de rechtszaak tegen Second Love. De zaak is aangespannen bij de Reclame Codecommissie. De rechters waren onder de indruk van het wetenschappelijke bewijs en de inbreuk van Second Love op de stabiliteit van relaties en gezinnen. Tevens laat Kloens in zijn bijdrage zien dat er verband bestaat tussen vreemdgaan en psychische en lichamelijke klachten, bijvoorbeeld de risico’s op symptomen die overeenkomen met de psychiatrische diagnose PTSS (Posttraumatische Stressstoornis).

Wil je een kopie van de gehele bijdrage van Kloens of inzicht in het pleidooi voor de Rechtbank? Stuur ons dan een bericht. Wil je meer weten over het thema’s ‘vreemdgaan’ en ‘relatietrauma’ en alle onderzoeksbevindingen netjes op een rijtje kunnen nakijken? Bestel en lees dan Alles over Liefde en Relatiekwaliteit, het eerste boek van dr. G.J. Kloens & drs. G. van Duijn.